Outdoor

Prestaties

waar en wanneer

met onze schuttersvrienden

Veldschieten

 

Wat is veldschieten of ook Field genoemd?


Veldschieten is een wedstrijd die meestal in natuurrijke gebieden geschoten word, afhankelijk van regio kan het dat er omhoog en omlaag van heuvels geschoten word waarbij 24 doelen willekeurig opgesteld worden deels met bekende en onbekende afstanden of volledig onbekend.


Voor Compoundbogen en Recurve bogen en een blazoen van 80 cm zijn de afstanden bekend van 40 tot 60 meter en onbekend van 35 tot 55 meter, voor een blazoen van 60 cm gaan de bekende afstanden van 25 tot 45 meter en onbekend van 20 tot 35 meter, voor een vierdelig blazoen (kookplaat) zijn de bekende afstanden 20 tot 30 meter en onbekend 15 tot 25 meter, voor een driedelig blazoen (Bunny) zijn de bekende afstanden 15 tot 20 meter en onbekend 10 tot 15 meter.


Er worden groepen van 4 schutters samengesteld, A en B schutter en C en D schutter die om beurd 3 pijlen per doel schieten en vervolgens 2 schutters die de punten schrijven, de puntentelling gaat per pijl 0 tot 6, de hoogste score per doel is dus 18 punten.

                     3D SCHIETEN

Wat is 3D schieten?


3D schieten is een zeer populaire boogsport die eveneens in natuurrijke, beboste en heuvelachtige gebieden geschoten word met onbekende afstanden, meestal gaat het hier over een parcours van 30 3D doelen van dieren natuurgetrouw nagemaakt.


In België worden deze wedstrijden met 2 tellende pijlen geschoten indien ze het doel raken.

In Nederland wordt er met 3 pijlen geschoten waarbij de eerste pijl die raakt telt, bv. Indien men de eerste pijl raak heeft worden de 2 volgende pijlen niet geschoten, de punten verminderen bij de tweede en derde treffer.

De doelen zijn ook onderverdeeld in 4 categorieën en worden op afstanden geschoten als volgt,

    a/ Gevogelte 5-15 m rood en blauw paaltje en 5-10 m wit paaltje.

    b/ Klein wild 15-30 m rood paaltje, 15-23 m blauw paaltje en 10-15 m wit paaltje.

    c/ Middelgroot wild 25-35 m rood paaltje, 20-27 m blauw paaltje en 10-20 m wit paaltje.

    d/ Groot wild 30-45 m rood paaltje, 23-30 m blauw paaltje en 15-25 m wit paaltje.

De afstanden kunnen evenwel anders ingedeeld worden als het geen officiële wedstrijd is.

Voet of lichaamsdeel moet het paaltje raken om te schieten ongeacht de hindernissen die ervoor staan zoals bomen takken enz.

Deze boogsport is onderverdeeld in verschillende disciplines, zoals Longbow, jachtboog, recurve, ruiterboog en compoundboog.


                            KONINGSCHIETEN.

Wat is Koningschieten?


Koningschieten gebeurd eenmaal per jaar in juni met Pinkstermaandag buiten op staande wip indien de weergoden ons goed gezind zijn, zo niet gebeurd dit in ons lokaal op liggende wip.


Er wordt een loting gedaan om een volgorde te geven in het schieten, de eerste die de Haan af schiet word Koning tot het jaar daarop met Pinkstermaandag, indien er twee de Haan af schieten in de eerste ronde zal er tussen beide verder gekampt worden tot de Haan neergehaald is.


Iedereen heeft kans op deze titel daar er met eenzelfde boog en pijlen geschoten word en het vooral daar het om een gelukstreffer door een goede of minder goede schutters gaat en ieder gelijke kansen bied.


De nieuwe Koningstitel wordt doorgegeven die op zijn beurd gehuldigd word door alle leden, en er wordt ons clublied gezongen door alle schutters.


Door onze jeugdige schutters wordt er eveneens gekampt sinds 2018 voor de titel van Prins of Princes die dan mag tronen naast onze Koning of Koninging.

                 Geschiedenis van 

     de Koninklijke Handbooggilde                          Sint-Sebastiaan